ЛЕНЕНО МАСЛО


ПОРЪЧАЙ ОНЛАЙН

Задоволяване на жизнена необходимост

Прясното масло от ленено семе е считано за най-доброто масло за човешкото хранене. Високата му стойност се крие в много богатото съдържание на две есенциални мастни киселини, линоловата и алфа-линоленовата. Уникалното в маслото от ленено семе е високото му съдържание на алфа-линоленова киселина. При стойности от 50 до 60%, то е най-богатият познат източник на света.

Има стотици мастни киселини в природата, но само линоловата и алфа-линоленовата се смятат за есенциални или незаменими. Това означава, че човек трябва да ги има, за да живее и да бъде здрав. Също така, те трябва да се набавят наготово с храната, тъй като нашето тяло не може да ги синтезира самостоятелно.

Есенциалните мастни киселини (EМА) имат няколко жизненоважни функции. Първо, те повишават метаболитното ниво, подобряват метаболизма, повишават консумацията на кислород и повишават производството на енергия. Второ, EМА и техните производни са съставни части на мембраните, които обграждат всяка клетка. Казано опростено, недостигът на ЕМА „пробива” клетката и тя започва да „тече”. При това положение в нея могат да попаднат вредни вещества, а в същото време полезни да бъдат изгубени. Трето, те са необходими за транспорта и метаболизма на холестерола и тригилицеридите. Те могат да намалят високите холестеролни нива с 25 % и високите тригилицериди с 65 %. Четвърто, ЕМА са необходими за нормалното развитие на мозъка и мозъчните функции.

Най-накрая, от ЕМА тялото произвежда хормоноподобни субстанции, наречени простагландини. Точно като есенциалните субстанции, от които са направени, простагландините имат много важна регулираща функция в тялото. Те регулират тонуса на артериалните мускули, натриевото отделяне посредством бъбреците, лепкавостта на малките телца, възбудителния отговор на имунната система. В последно време се извършват много изследвания върху простагландините заради важните им функции. Няколко мащабни проучвания, свързани с храненето, показват, че над 60% от северноамериканското и европейското население има дефицит на ЕМА и дисбаланс на линолова и алфа-линоленова киселина.

Сърдечните заболявания и ракът (счита се, че са свързани до голяма степен с мастната дегенерация) съставляват приблизително 73% от смъртните случаи от дегенеративни заболявания в САЩ например. Изглежда, че мазнините и мастните киселини като съставки са били пренебрегвани доста дълго време.

Това вече не е така. Науката доста напредна относно причините за широкоразпространения дефицит на есенциални мастни киселини и проблемите на мастната дегенерация. Основният виновник е масовата индустрия. В усилията да се задоволи търсенето, беше разработен сложен рафиниращ процес. Както знаем обаче, когато маслото вече е загрято, отстранени са смолите, обезцветено е, ароматизирано е и са добавени синтетични антиоксиданти, хранителната стойност, която е останала, е буквално оскъдна.

Проблемът не спира до тук. Съдържанието на ЕМА в маслото, което е било подложено на рафиниране, действа различно в тялото отколкото EМА, които се намират в прясното и нерафинирано масло. Променените ЕМА могат да се нагодят и да запълнят същите метаболитни пътища, но не могат да изпълняват същите жизнени биохимични функции. Освен че е трудно да се набавят адекватните EМА от храната ни, всичките променени и рафинирани масла, които консумираме, буквално блокират доставките, които получава тялото ни. Трябва да елиминираме и двата проблема за да получим пълната полза, която ЕМА ни предлагат.

Нито едно масло не може да коригира описания горе дефицит така добре както прясното масло от лен. То съдържа приблизително 70 – 80% EМA, като по-голямата част от състава му е изключително трудната за получаване алфа-линоленова киселина. Най-добре е да гледаме на лененото масло като необходимо допълнение към ежедневната ни храна. Средната препоръчителна доза за възрастен е около 7-8 грама дневно. Нещо абсолютно задължително - никога не трябва да се загрява. Изключително важно е лененото масло да бъде прясно. Трябва да бъде пресовано посредством специализирано оборудване, което предпазва увреждането от светлина, въздух и топлина. Трябва да се съхранява в съдове, които не допускат светлина и кислород и трябва да се съхранява в хладилник, освен ако не е капсулирано по специален метод. Тези стъпки ще осигурят прясното състояние. Срокът на годност трябва да бъде отбелязан върху опаковката.

Водещата авторитетна фигура по въпросите на лененото масло, д-р Йоанна Будвиг от Германия, която лекува дегенеративни заболявания 30 години, препоръчва консумирането на масло от ленено семе с кисело мляко или извара (обезмаслени или нискомаслени). Има специални протеини в тези млечни продукти, които засилват качествата на EМA. Д-р Будвиг е постигнала удивителен успех, като е използвала своята маслено-протеинова комбинация.

Две последни препоръки: за да извлечете максимума от маслото от ленено семе, опитайте се да ограничите или да елиминирате рафинираните масла във вашата диета. Това включва и хидрогенираните мазнини. Запомнете, тези масла се метаболизират посредством същите пътища като на природните масла и блокират тяхната функция. Второ, EМA изискват няколко хранителни вещества за да се метаболизират правилно. Доброто мултивитаминно и минерално снабдяване е препоръчително. Витамини A, C, E, B-2, B-3, B-6, B-12, минерали - калций, магнезий, калий, сяра и цинк, се включват в метаболизма на EМA. Подобреното хранене с мазнини и масла може да бъде от изключителна полза за вас.

healthy foot