ХРАНИТЕЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ, КОЯТО ДНЕС НИ УБИВА


ПОРЪЧАЙ ОНЛАЙН

Близо преди един или един век и половина започна силната индустриализация, за да промени драстично човешкото хранене: от предимно органична храна, ние преминахме към преработена или произведена във ферми храна. С индустриализирането на производството на храни се появи и увеличаващата се нужда от използване на пестициди и други химикали за тава производство. Макар че пестицидите значително се усъвършенстваха по отношение на токсичността, все още не са известни всички техни ефекти върху човешкото здраве (особено по-дълготрайните въздействия). Известни са дотолкова, доколкото повечето специалисти по хранене твърдят, че пестицидите съвсем не са нещо добро за човешкото здраве, независимо от това колко безопасни са. Какво е простата логика: едва няколко капки от който и да е пестицид могат да убият насекомо; незначителни количества пестициди не са достатъчно силни, за да убият човек, но има потенциална опасност да унищожат или увредят малки клетки в човешкото тяло.

Ето защо след почти повече от един век хората започнаха да осъзнават ползата от органичните храни. Дълъг и сложен е бил процесът на преминаване от органично към индустриално произведени храни. Може би ще отнеме много повече време, докато хората се върнат изцяло към органичното производство на храни, а може би дори никога няма да се случи. Това се дължи на една единствена причина: човешката популация стана прекалено голяма, за да смогне земята да ни снабдява с органична храна.

Наред с основната храна, хората още в най-ранния стадий на човешката еволюция са открили две основни съставки за тяхното хранене: солта и мазнината. Те са основните фактори, заради които храненето се е превърнало в нещо повече от запълване на стомасите, храната вече е била и удоволствие. Докато методът за производство на сол не се е променил много, то този за производството на масла и мазнини драстично се е променил до днес. Почти всички мазнини днес се преработват с помощта на комплекс от химически процеси, вместо да бъдат извличани от животните както преди. Това е свързано с естеството на тези две съставки: солта много трудно би се развалила, докато мазнината би се развалила много по-лесно. Индустриалният процес на извличане на мазнините много добре е преценил следните обстоятелства: продуктивност (да получиш повече мазнини от същото количество материал); външен вид и качество (да направиш така, че мазнините да изглеждат по-добре и по-апетитни); трайност (да може мазнините да се съхраняват за колкото се може по-дълго време след извличането им без да гранясват) и здравословност(поне напоследък).

Затова е направо изненадващо как хората сега осъзнаха, че и двете, и солта и мазнините, биха могли да бъдат източник на техните все повече увеличаващи се здравословни проблеми.

Човешката смъртност вследствие на инфекциозни заболявания като малария и едра шарка е спаднала значително. Това се дължи на факта, че хората са открили ваксини срещу много от тези заболявания. В същото време хората умират все повече от заболявания, едва забележими през предишното столетие, като например сърдечни удари, рак и диабет и др.

Какво се е объркало при нас? Или по-точно какво се е объркало с нашето хранене?

Добре известно е твърдението, че високото съдържание на сол и мазнини имат пряко негативно влияние върху нашето здраве. Обаче това, че някои мазнини имат много важно значение за нашето добро здраве, е далеч по-малко известен факт

healthy foot