РАСТЕНИЕТО ОТ ДРЕВНОСТТА


ПОРЪЧАЙ ОНЛАЙН

Лененото семе е познато още от древността и хилядолетия наред е било част от ежедневната храна на хората. На изображения на погребални ритуали от древен Вавилон от 3000 г. пр. Хр. можем да открием сцени, на които се вижда култивирането, обработката и отглеждането на лен, както и различни начини на неговото приложение. Хипократ, бащата на съвременната медицина, е описал използването на лена за облекчаване на стомашни болки още през 650 г. пр. Хр., а гръцкият философ Теофраст е препоръчвал прилагането на лена като лекарство против кашлица.

През 8 век Карл Велики считал лена за толкова полезен и важен за здравето на своите поданици, че прокарал закони и специални правила за неговата консумация. Маслото от ленено семе обикновено било използвано за приготвяне на мехлеми за кожни възпаления и здравословни напитки против запек. Днес диетолозите и учените преоткриха огромните здравословни предимства и полезността на лена.

Култивираният лен (L. usitatissimum) е два вида. Единият се отглежда за семена, а другият се използва за производство на фибри. Ленените фибри се едни от първите растителни фибри, които хората са използвали, а почти сигурно е, че ленът е и първото растение, което е било широко култивирано за производството на дрехи. Известно е, че древните Египтяни първи използвали фибрите за производство на ленено платно преди почти 10 000 години. Древните общества, населявали Северното полукълбо на Земята, като например китайците, култивирали памук за производство на фибри. Но те също произвеждали голямо разнообразие от маслодайни семена.

healthy foot