“ДОБРИТЕ” СРЕЩУ “ЛОШИТЕ”


ПОРЪЧАЙ ОНЛАЙН

В стремежа си към тънка талия хората често решават да премахнат по-голямата част от мазнините от диетата си. Тази тактика на пръв поглед изглежда напълно смислена, но грубата грешка е във вида мазнини, които се премахват и заместват с храни без почти никаква хранителна стойност. Има и още нещо – тоталното елиминиране на всички мазнини в ежедневното хранене може по-скоро да доведе до натрупване на килограми в по-далечен аспект.

Да научите коя мазнина е “добра“ и коя “лоша“ за вашето здраве е важно, за да може дълго време да контролирате и поддържате теглото си. Есенциалните Омега-3 мастни киселини, съдържащи се в лененото масло, ще ви помогнат по пътя към желаните килограми.

Храните с ниски хранителни стойности или това, което наричаме “празни калории“ ще ви направят още по-ненаситни, въпреки че консумирате малко калории. Никой не може да поддържа диета, ако постоянно се чувства гладен. Вместо да ви ограничава откъм калории или да пълни тялото ви с храна без мазнини, лененото масло действа директно върху метаболитните и физиологични процеси в нашето тяло, при което резултатът е намаляване на теглото по естествен начин.

Добавяйки ленено масло към ежедневната си храна, вие ще придобиете чувство на пълноценност и удовлетворение. В това няма нищо магическо и чудодейно. Нека си обясним съвсем простичко как може да се случи.

Есенциалните мазнини карат стомаха да съхранява храната за по-дълго време, отколкото храните без и с ниско съдържание на мазнини. Това автоматично задейства един полезен хормон - холецистокинин, който праща сигнали на мозъка, че повече нямаме нужда да ядем. Замисляли ли сте се, че всъщност чувството на глад зависи именно от мозъка. Така той ни казва: “вече не съм гладен”.

Освен това добавянето на ленено масло към ежедневната ви храна ще доведе до постепенно освобождаване на тази комбинация в тънките черва. Физиологичният ефект от този процес е бавно, непрекъснато покачване на кръвната захар, последвано обаче от продължително и стабилно намаляване на нивата й. В крайна сметка кръвната захар е подложена на бавно и постепенно снижение. Вие ще усетите съответния прилив на постоянна енергия, сила, издръжливост и удовлетворение без непосредствения остър глад, който често следва храненето и е една от причините да не спираме да се тъпчем. Крайният резултат е, че вие ще се чувствате сити за по-дълго време и всъщност ще приемате известно количество калории за по-дълъг период от време, отколкото да прибягвате до употреба на храни без или с ниско съдържание на мазнини. Още повече че лененото масло се превръща в съединения, които поддържат метаболизма в клетките. Точно като пещ, която, веднъж запалена, генерира все повече топлина и гълта гориво, така и клетките събират топлина и изгарят своето гориво – калориите. Есенциалните нутриенти в лененото масло повишават консумацията на кислород и на клетъчно ниво резултатът е повишена енергия и издръжливост, както и усещане за добра кондиция.

Отслабването е несъмнено голям бизнес.
Само хвърлете поглед на рекламите, които гледаме всеки ден по телевизията и четем във вестниците. За всяка процедура за отслабване или приемана добавка се твърди, че има ненадминат ефект. Ако всички тези методи и чудодейни съставки наистина действат, би трябвало по-скоро този бизнес да намалява, като се има предвид, че хората все пак са една ограничена бройка. Т.е. ако всеки отслабваше трайно и качествено, за какво ще са нужни тези “вълшебни” добавки, които се роят всеки ден?
Има само две възможни обяснения на тази конфликтна и почти абсурдна ситуация ситуация: съществуват повече хора, които пълнеят много бързо или пък онези, които успяват да отслабнат, бързо възвръщат предишните си килограми.

Програмите за отслабване, които широко се рекламират, по-скоро се опитват да поправят “опаковката”, външния вид, но не и същинския корен и първопричината на затлъстяването. А тя може да бъде точно дисбаланс на мастните киселини – най-често дължащ се на минималното количество Омега-3 мастни киселини в организма.

Добавянето на Омега-3 към храната ви, ще редуцира до минимум дисбаланса на пропорцията Омега-6 : Омега-3 в тялото.
Лененото масло е най-прекият път към промяната на нивата Омега-6 и Омега-3 и е най-добре да тръгнете по него възможно най-бързо.
Това ще ви помогне да регулирате и поддържате теглото си по-добре и да намалите риска от диабет или синдрома Х (синдром на инсулиновата резистентност).

Мастните киселини в познатите за нас мазнини

За да разберем правилно ситуацията с приемането на Омега-6 и Омега-3, ние най-напред трябва да разберем състава на различните масла. Следващата графика илюстрира състава на широко разпространените мазнини.

таблица2

Горната диаграма не илюстрира точните количества, но ни дава обща представа за съотношението на съставките.

Очевидно месото ни дава повече наситени мазнини. Обичайно използваната мазнина за готвене като например слънчогледовото, царевичното и соевото олио принадлежат към семейството на Омега-6 и имат високо съдържание на линолова киселина. Не е трудно да се види, че типичното хранене не е бедно на наситени, мононенаситени и Омега-6 мазнини. Присъствието на Омега-3 мазнините в нашето хранене е почти виртуално. Знаем, че Омега-3 се съдържат в рибата и листните зеленчуци. Приемането на този вид храни, съдържащи Омега-3, не е обичайно за повечето хора, а оттам е и недостатъчно. Проблемът се отдава на факта, че източниците като обикновена прясна речна или морска риба, както и листните зеленчуци имат ниско съдържание на Омега-3, особено ако са изложени на замърсяване. Лененото масло ви предлага най-високото количество Омега-3. Ето защо трябва да обърнете специално внимание на това масло, да научите повече за ползите от него и да го включите в ежедневното си хранене.

Превръщанията на Есенциалните мастни киселини

Когато LA (линоловата киселина) и ALA (алфа-линоленовата киселина) влизат във взаимодействие с определени ензими в тялото ни, се променя молекулярната структура. За да отразим тези промени, даваме нови имена за новите форми на мастни киселини. Следващата графика илюстрира промените и имената във всяка фаза:

таблица3


Ейкозаноидите са клас хормоноподобни субстанции, които имат огромна регулативна сила и ефект в нашето тяло. Двата вида ейкозаноиди са производни от сродните АА и ЕРА. Както може да видите от горната таблица, за да имаме достатъчно и балансирано количество ейкозаноиди в тялото ни, ние трябва да вземаме LA и ALA от храната, която приемаме, тъй като те не могат директно да бъдат произведени от нашето тяло. Това е причината, поради която трябва да приемаме достатъчно храна, съдържаща Омега-3 и Омега-6. Но не само това, ние трябва да ги приемаме в правилното съотношение. Ейкозаноидите са включени във всеки аспект на нашето ежедневно добро здраве. Между другите им жизнени функции са влиянието им върху кръвното ни налягане, поддържането и регулирането на имунната ни система, коригиране на усещането за болка и податливостта ни повече или по-малко към алергии и възпаления.

healthy foot