ДА БАЛАНСИРАМЕ ОМЕГА-3 И ОМЕГА-6


ПОРЪЧАЙ ОНЛАЙН

Мазнини за оптимално здраве

Покрай целия отрицателен натиск, който в днешни дни заобикаля темата за мазнините, много хора са изненадани да научат, че има определени мазнини, наречени есенциални мастни киселини, които са абсолютно задължителни за оптимално здраве.
Тяхното класифициране като есенциални или незаменими просто означава, че трябва да ги получим наготово от храните, които приемаме, защото тялото ни не може да ги произведе само. Тези мазнини са известни с наименованията Омега-3 и Омега-6. Най-разпространеният източник на незаменими мастни киселини са полиненаситените растителни масла.
Тези две есенциални мастни киселини, действайки заедно и поотделно, са доказани научно като полезни за предпазване и лечение на многобройни неблагоприятни здравословни състояния, включително рак, сърдечносъдови заболявания, удар, артрит и потискане на имунната система.
Според медицинска конвенция за полиненаситените мастни киселини от 1985 г, приета в Орландо, Флорида, оптималният прием на основни мастни киселини трябва да съставлява 10% от дневната храна или 200 калории, базирани на стандартна храна с 2000 калории на ден. Освен това, приемът на Омега 3 и 6 основни мастни киселини трябва да бъдат дори разделени между двете, приблизително 100 калории за всяка или в съотношение 50 на 50. Балансираното приемане на двете есенциални мастни киселини е важно, тъй като те са в конкуренция при превръщането си в тялото в мощни хормоноподобни субстанции (простагландини), които управляват почти всяка биологична функция.
Съществуват благоприятни простагландини, които подобряват здравето, и не толкова благоприятни простагландини, които, ако не се контролират и следят внимателно, влошават здравето. В действителност, баланс между различните простагландини, постигнат чрез консумирането на равни проценти от Омега-3 и Омега-6, е това, което води до оптимално здраве. Чувствителната липса на баланс при приемането на която и да е от двете, би довел до нарушаване на балансираното производство на простагландини. А това означава само едно - здраве, изложено на рискове.
Според д-р Артемис П. Симопулос, президент на Центъра за генетика, хранене и здраве, точно това се е случило с американското хранене през последните 100 години. Нарастващата консумация на Омега-6 мастни киселини през това време се дължи на развитието на технологиите в края на века, който отбелязва началото на индустрията за производство на модерни растителни масла, и на модерното земеделие с масово използване на зърнени храни за селскостопанските животни. Така на практика растителните масла, закупени от магазина, и зърненият фураж за добитъка са пълни с Омега-6 мастни киселини.
Противоречивата технология на хидрогениране още повече намалява Омега-3 в мазнините, като оставя висока концентрация на Омега-6 мастни киселини. Хидрогенираните мастни продукти се оказват по-устойчиви на гранясване и са едни от основните съставки в консервираните храни. Драстичната промяна и буквално бягството от някогашната традиционна храна, която доставяше незаменимите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в относително равни пропорции, причинява липса на баланс при приблизително 10 към 1 в полза на Омега-6. И още по-зле, изчислено е, днес ние консумираме само една десета от количеството Омега-3 мастни киселини, от което имаме нужда за оптимално здраве.
Просто казано, ние ядем прекалено много Омега-6 мастни киселини за сметка на Омега-3 мастни киселини. Допълнителни изследвания, проведени от Министерство на земеделието на САЩ и Националния институт за сърдечни и белодробни заболявания и заболявания на кръвоносната система, потвърждават откритията на д-р Симопулос, които сочат незадоволителни наличности на Омега-3 мастни киселини в типичната американска храна. Изследвания върху плъхове и маймуни резус макаци показват, че ограничаването на Омега-3 мастни киселини по време на бременност и кърмене пречи на нормалната зрителна функция и може да намали способността за заучаване при децата, както и да направи мозъка по-податлив на токсини от околната среда и алкохол. Много от тези аномалии изглежда са необратими. По време на бременност предният мозък, ретината и черният дроб показват по-добра нагласа и възприемчивост към към Омега-3 мастни киселини, докато Омега-6 мастните киселини се намаляват по време на развитието, като се набляга по-скоро на взаимодействието между двете мастни киселини.
Практиците биха ви репоръчали ограничаване на приемането на рафинирани и консервирани храни, растителни масла от магазина и меса от домашни животни - във всички тях ще преобладават Омега- 6 киселините. Не забравяйте да ядете повече риба, богата на Омега- 3, и прибавете към ежедневната си храна по няколко грама ленено масло, богато на Омега-3, което ще ви достави необходимото количество Омега-3 мастни киселини, препоръчано през 1985 г. от приетата в Орландо конвенция. Първата препоръка ще помогне да се редуцира свръхизлишъкът на Омега-6 мастни киселини, докато втората препоръка ще помогне за подобряване на явния дефицит на Омега-3 в храна ни. Двойната цел е да балансираме приема на Омега-3 и Омега-6 около 50 на 50, като даваме на тялото си необходимите съставки, за да ни осигури дълъг живот и крепко здраве.

Системи и функции на тялото, зависещи от есенциалните мастни киселини

healthy foot