ЕСЕНЦИАЛНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ


ПОРЪЧАЙ ОНЛАЙН

Липсват ли ни тези ключови хранителни съставки?

В нашата ера на фобия към мазнините и при сериозната обсада на редиците нискомаслени и обезмаслени хранителни продукти, заели позиции по рафтовете в магазините, препоръката да добавим към ежедневното си хранене по няколко грама масло от ленено семе ще се стори, меко казано, странна за повечето от нас.

Но маслото от ленено семе е изключително богато на специален вид мазнини, определени като есенциални мастни киселини. „Есенциални” означава просто, че трябва да ги консумираме с нашата храна и, че нашите тела не могат да ги произвеждат от други хранителни мазнини или хранителни съставки. Научните изследвания показват, че липсата на есенциални мастни киселини, обикновено намиращи се в изобилие в маслото от ленено семе и други нерафинирани, полиненаситени растителни масла, играе важна роля при развитието на такива хронични дегенеративни болести като сърдечните болести, рак и удар. Много експерти изчисляват, че приблизително 80 процента от населението на Америка и Европа консумира недостатъчно количество есенциални мастни киселини. Тази хранителна липса представлява сериозна здравословна заплаха за нас. Освен че снабдяват тялото ни с енергия, есенциалните мастни киселини - линолова и алфа-линоленова киселина - функционират в нашите тела като компоненти на нервните клетки, клетъчните мембрани и хормоноподобните субстанции, известни като простагландини. Простагландините и есенциалните мастни киселини играят важна роля при запазването на тялото в добра работна форма.

Освен че играят критична роля в нормалната физиология, есенциалните мастни киселини се оказват и терапевтични и предпазват от болести на сърцето, рак, автоимунни болести като множествена склероза и ревматоиден артрит, много кожни болести и др.

Какво ни причинява дефицитът на мастните киселини

Подмяната и “подправянето” на полиненаситените мазнини, причинени от масираното рафиниране на мазнини и масла с цел бърза и лесна търговска печалба, буквално елиминира незаменимите мастни киселини от нашата храна. Нещо повече, чувствително нарасна количеството ненатурални мазнини и масла в диетата ни под формата на транс-мазнини и частично хидрогенирани масла. Транс-мазнините се получават, когато полиненаситените масла са изложени на прекомерна топлина, светлина, кислород или други методи на рафиниране. “Транс” буквално означава, че полиненаситените мастни киселини са трансформирани в ненатурални мастни молекули с променена форма. При хидрогенирането течните полиненаситени масла са атакувани от водородни молекули и резултатът е полутвърди или твърди мастни субстанции, които не се срещат където и да е в природата. Маргаринът е типичен пример за мазнина, съдържаща както хидрогенирани, така и транс-мастни киселини. Само за по-малко от век консумацията на мазнини се е увеличила почти двойно. Но докато процентът на наситените мазнини е един и същ, то полиненаситените мазнини с богато съдържание на ценните Омега-3 почти са изчезнали. Огромното количество рафинирани и обработени мазнини на практика не позволява на тялото ни да се възползва и от малкото количество полезни мастни киселини, които получава.

Има три важни фактора, които допринасят за недостига на есенциалните мастни киселини:

 1. Почти пълната липса на качествени масла, богати на Омега-3 и Омега-6, причинена от масовата комерсиализация и рафинирането на мазнините и маслата.
 2. Трансформирането на здравословните Омега-3 и Омега-6 в токсични съставки ( хидрогенирани и транс-изомери).
 3. Метаболитното съревнование между хидрогенираните и транс-мазнините и есенциалните мастни киселини.

Как да разпознаем липсата?

Знаците за дефицита на Омега-3 могат да са явни или постоянно напомнящи за себе си – от лека умора до фатален сърдечен удар. Много специалисти дори няма да направят асоциация между здравословния ни проблем и този недостиг. Освен това симптомите на дефицита на Омега-3 не са така очевидни като при други хранителни дефицити. Последствията обаче могат наистина да са сериозни. Последните изследвания в САЩ например показват, че хората приемат едва 10% от това, което им е необходимо за оптимално здраве. Затова авторите препоръчват всеки, който има сериозно отношение към здравния си статус, да приема достатъчно количество Омега-3 и 6, най-вече чрез нерафинирано и чисто ленено масло.

Какво препоръчват още специалистите за добро здраве и оптимално ниво на незаменими мастни киселини:

 1. Намаляване на количеството наситени мазнини и изобщо мазнини от диетата.
  По-малко животински продукти за сметка на растителните. Повечето растения са много бедни на мазнини. А високите нива на мазнини при ядките и семената произлизат от полезните полиненаситени мастни киселини.
 2. Елиминиране или поне сериозно намаляване на храни с транс-мазнини и частично хидрогенирани масла.
  Структурната промяна на натуралните масла в неестествени мастни киселини влияе на способността на тялото ни да се възползва от полезните есенциални мазнини.
 3. Ежедневно приемане на ленено масло
  Натуралното, нерафинирано ленено масло е считано от специалистите за търсения фактор във възстановяването на точните нива на есенциалните мастни киселини. Лененото масло е уникално, тъй като съдържа двете незаменими мастни киселини – Омега-3 и Омега-6, във внушителни количества. Лененото масло е най-богатият източник в природата на Омега-3 – почти 60%. Това е два пъти повече от рибените масла. Омега–3 са внимателно изучавани заради благотворното им действие при високи холестеролни нива, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, ангина, артрит, множествена склероза и кожни възпаления.
 4. Намаляване на общия прием на мазнини до не повече от 30% (400-600 калории дневно при стандартна диета от 2000 калории)
  Усилията да вмъкнем здравословните мазнини под формата на есенциалните мастни киселини от ленено масло на мястото на опасните транс-мазнини, хидрогенирани и наситени мазнини си струват. Просто е нужно да следим за тези скрити мазнини и внимателно да четем етикетите на продуктите, които купуваме.
healthy foot